Gik du glip af det spændende foredrag om, hvordan du booster dit immunforsvar med urter fra have og natur? Så læs videre og bliv klogere på, hvordan du kan forebygge sygdom – og hvis det går galt, hvad du så kan gøre.
Du får overblik over hvilke urter, der især stimulerer immunforsvaret, og hvordan en række enkle tiltag i hverdagen kan holde f.eks. forkølelse, influenza og blærebetændelse fra døren.
Læs de gode råd og få praktiske opskrifter og tips til at forebygge og til at styrke kroppen.
God fornøjelse med læsningen 🙂
Et stærkt immunforsvar kræver en sund livsstil
Det allervigtigste for at opretholde et stærkt immunforsvar er en sund livsstil. Sund livsstil er den bedste forebyggelse vi har. Og vi ved det godt. Det handler om at:
- Spise sundt; grønt, groft og varieret. Undgå de hvide forarbejdede kulhydrater, som for eksempel sukker og hvidt mel, tilsat kemi og de forarbejdede fødevarer og færdigretter. Spise regelmæssigt, ikke for meget, undgå stimulanser og huske at drikke nok vand.
- Husk de syrnede produkter med levende mælkesyrebakterier. Det kan være mælkeprodukter, hvis du tåler dem, eller grøntsager, urter og bær, syrnet med mælkesyrebakterier f.eks. Vita Biosa. Disse produkter giver tarmen et godt tilskud af mælkesyrebakterier, og i tarmen sidder hovedparten af vores immunceller, som beskytter kroppen, og de er afhængige af en sund tarmflora for at fungere korrekt. Vi ved, at der er mange trillioner bakterieceller i vores tarm – langt flere celler end i hele kroppen tilsammen. Dette mikrobiom på et par kilo spiller en stor rolle for vores helbred og vores immunforsvar. Der forskes i øjeblikket meget i, hvordan specifikke bakteriestammer kan ændre vores helbredstilstand.
- Dyrke regelmæssigt og dagligt motion i mindst 30 minutter og gerne i frisk luft, hvilket stimulerer og heler kroppen – husk også den indre motion. Få en god latter hver dag 🙂
- Få nok søvn og hav en god søvnrytme. Gå gerne i seng kl. 22 og sov i mindst 8 timer. Søvn og hvile styrker kroppen og gør det lettere for den at bekæmpe en infektion.
- Reducer dit stressniveau og slap af, når du har brug for det og genoplad ved at tænke og gøre gode og positive ting.
- Suppler eventuelt med kosttilskud, fordi nutidens råvarer oftest ikke indeholder vitaminer og mineraler nok, også selvom du køber økologiske fødevarer. For 60 år siden fik du 60 mg magnesium i en portion grønkålssalat. I dag skal du være heldig, hvis du får 10 mg fra samme portion. Som basis anbefaler jeg en multivitamin- og mineraltablet med god optagelighed og fiskeolie dagligt samt D-vitamin i vinterhalvåret og gerne C-vitamin, hvis immunforsvaret skal styrkes.
- Eventuelt også et tilskud af gode mælkesyrebakterier, hvis du ikke spiser nok grøn kost og produkter, som er syrnede med mælkesyrebakterier. Her tænker jeg især på lactobacillerne acidophilus, plantarum og brevis samt bifidobakterier som lactis og longum. Det er især dem, der indtil videre er gode forskningsresultater på, som viser, at de gør en positiv forskel i forhold til vores helbred. Det er vigtigt at have en sund tarmflora, fordi hovedparten af immunforsvarets celler bor i tarmsystemet og er afhængige af hvilke og hvor mange bakterier, der er. Vi kan fodre de sunde mælkesyrebakterier ved at spise grove grøntsager som kål og rodfrugter samt urter og få fibre både fra grøntsager og kornprodukter.
- Husk også en sund ydre hygiejne udover den indre hygiejne, som jeg allerede har været inde på. Vær opmærksom på forskellige påvirkninger fra det ydre miljø. Brug ugiftige rengøringsmidler, kosmetik, shampoo og vaskemidler samt undgå tobaksrøg. Fremmed kemi og forurening svækker dit immunforsvar. Vask hænder efter omgang med penge, kasseboner, mange håndtryk, efter toiletbesøg og inden du spiser.
Det grønne kommer fra naturen
Det er grøntsager og især urter, som også giver rigtig gode næringsstoffer til at styrke immunforsvaret.
Der er de urter, som vi godt kender og betegner krydderurter. Det er timian, oregano, salvie, persille, dild, purløg osv. Du kan spise dem friske om sommeren, og om vinteren kan du have en krukke stående med det tørrede grønne drys, som du kan bruge i alt slags mad. For eksempel på rugbrødsmaden, i gryderetter og i supper. De urter, som vi oftest betegner som ukrudt, indeholder også rigtig mange gode næringsstoffer. Jeg tænker på brændenælde, mælkebøtte og skvalderkål – blot for at nævne et par stykker.
Spirer af frø kan også laves og spises om vinteren. De indeholder mange gode vitaminer, mineraler, antioxidanter og phytonæringsstoffer, som er stoffer planten producerer for dens egen beskyttelse og overlevelse. Disse phytonæringsstoffer er også meget sunde for mennesker, fordi de styrker vores kroppe, mindsker risikoen for kroniske sygdomme og bekæmper igangværende sygdomme. Alfafaspirer/lucernespirer indeholder vitaminer som A, B1, B2, B3, B5, B9, C og K, mineraler som kalium, jern, kalcium, kobber, magnesium, zink, fosfor og mangan samt 4% protein. Du fremstiller spirerne ved at lægge frøene i blød i koldt vand i et døgn. Brug for eksempel et tomt marmeladeglas uden låg. Efter et døgn hælder du vandet fra frøene og sætter madfilm over, som du prikker huller i. Sæt glasset i et vindue og skyl frøene morgen og aften. I løbet af få dage har du de dejligste sprøde spirer, som du kan spise med alt slags mad.
C-vitamin, som vi finder i citrusfrugter, hyben, solbær, persille, brændenælde, mørkegrønne kåltyper, broccoli, og beta-caroten, som vi finder i gulerødder, hyben, mørkegrønne grøntsager (spinat, mælkebøtteblade, persille, broccoli), styrker slimhinder og immunforsvar.
Kobber er betændelseshæmmende og rigtig godt i små mængder. Kobber findes især i nødder, bælgfrugter, mørk chokolade, tørrede frugter som abrikos, daddel, figen og rosiner samt avocado.
Grøntsager og frugt giver vitaminer, mineraler, antioxidanter og phytonæringsstoffer og gør kroppen basisk, hvilket er bedre for immunsystemet end en sur krop. En sur krop er grobund for mange sygdomme. Vi ved f.eks. at kræftceller ikke kan trives i en meget basisk krop.
Der er forskel på salt – brug urtesalt i din mad med gode og styrkende urter i stedet for almindelig bordsalt og havsalt. Den urtesalt, jeg har udviklet, indeholder brændenælde, timian, oregano, gurkemeje, hyben, hvidløg og tang. En rigtig god booster for immunforsvaret.
Og så er der de urter, som vi betegner lægeplanter, fordi det er påvist, at de indeholder aktive stoffer, som har en helbredende effekt på kroppen. Her hører nogle af krydderurterne også til – altså de urter, som vi har tradition for at bruge i vores madlavning. Der har været tradition for at bruge lægeplanterne i de europæiske klostre og sidenhen i apotekerne. Det var urtemedicin, der indtil for mindre end en menneskealder siden stod på apotekernes hylder og hjalp os med alle mulige sygdomme og symptomer.
Efter 2. verdenskrig og den syntetiske medicins fremmarch gik brugen af lægeplanter næsten i glemmebogen i de industrialiserede lande, men brugen er fortsat især i Kina og Østen. Det er heldigvis ved at forandre sig i disse år, hvor der foregår en omfattende forskning verden over i lægeplanternes virkning, og hvor uddannelse i phytoterapi som behandlingsform vinder stadig mere indpas for at sikre en professionel og kvalificeret brug af lægeplanterne.
De urter, som især er kendt for at stimulere immunforsvaret, er urter som Echinacea/Rød solhat, Russisk rod, Panax ginseng, Rosenrod, Astragalus membranaceus/Astragel, Aloe vera (juice) og Hvidløg.
Andrographis paniculata er panikurten til akutte infektioner. Den er stærkt bakteriehæmmende, sænker feber og stimulerer immunforsvaret. Euphrasia officinalis/Øjentrøst er god til slimhindeproblemer i øvre luftveje. Gerne sammen med Lancetbladet vejbred.
Centella/Gotu kola heler slimhinder og fremmer dannelsen af nyt væv. Lakridsrod styrker og smører slimhinderne og virker ligeledes antiinflammatorisk og antibakteriel. Pas på, hvis du lider af forhøjet blodtryk. Glycyrrhizinsyren i lakridsrod kan hæve blodtrykket.
Ved symptomer på forkølelse, influenza og blærebetændelse kan nedenstående urter bruges
Forkølelse: Timian, Salvie, Hvidløg, Ingefær, Lakridsrod og Bukkehorn.
Derudover også Lancetbladet vejbred og Hyldebær, som styrker og smører slimhinderne samt løsner slim.
Influenza: Hvidløg, Aloe vera (juice), Echinacea/Rød solhat, Prikbladet perikon og Bukkehorn.
Astragalus/Astragel, Russisk rod og Panax ginseng udskiller interferon ligesom celler, der er inficeret med vira. Interferon advarer andre celler i immunsystemet, som så kan forberede sig på den indtrængende virus. Dertil stimulerer disse urter Natural Killer celler, som dræber uønskede mikroorganismer i kroppen.
Forkølelsessår: Citronmelisse er rigtig god til forkølelsessår, som er tilkommet pga. virus og så er den beroligende og god til fordøjelsesproblemer.
Blærebetændelse: Tranebærsaft/-kapsler, Gyldenris- og Padderokkete, Blåbærsaft, Persillefrø overhældt med kogende vand, Echinacea ekstrakt, Cantharon dråber (indeholder også Rød Solhat og Padderokke), Bukkehorn, Urtepensil (Echinacea, Bukkehorn, Askeblade m.fl.), Melbærrisblade i kogende vand hvis basisk urin. Læs mere om blærebetændelse her.
Virus overlever bedre i kulde. En varm krop er et godt værn mod virusinfektioner.
Du kan bruge mange af de nævnte urter i din mad hver dag, hvilket giver en god forebyggelse. Hvis du er blevet syg, hjælper urterne immunforsvaret i kampen mod bakterier og virus.
Hvis det er gået galt får du her et par enkle og effektive råd til at behandle forkølelse og influenza
Hvis du er tæt i næsen og i hovedet, kan du tage et varmt dampbad med urter som timian (indeholder thymol som er antiseptisk) og salvie (indeholder thujon som er bakteriehæmmende) eller andre æteriske olier som et par dråber citron-, pebermynte- eller eukalyptusolie. Hovedet holdes hurtigt ind over dampbadet med et håndklæde over. De æteriske olier kan også puttes i lidt mandelolie, som smøres direkte på kroppen.
Du kan drikke varm te med urter der styrker slimhinder og løsner slim f.eks. timian, lakridsrod og lancetbladet vejbred. Det kan også hjælpe at bruge sveddrivende urter som kamille, pebermynte, citronmelisse, hyldeblomst/-bær (de førstnævnte er også gode til børn), røllike og de mere kraftige sveddrivende urter som ingefær og chili.
Til en god forkølelsesdrik tager du et krus kogende vand, et godt stykke ingefær, som du skærer i skiver – tilsæt evt. lidt chili hvis det skal være ekstra varmende og stimulere kredsløbet. Heri kommer du saften af ½ citron og når blandingen er lidt afkølet tilsætter du 1 spsk honning.
Denne drik sætter gang i kredsløbet og styrker immunforsvaret. Ingefær indeholder æteriske olier, som zingiberin og de mere kendte fenoler som gingeroler og shogaoler. Ingefær bliver især brugt til problemer i bevægeapparat (f.eks. gigt), fordøjelsessystem, hjertekredsløb og immunsystem. Den hæmmer vækst af bakterier, svampe og har en antioxidant effekt.
Har du influenza kan du supplere med friskpresset hvidløg (gerne 5 g frisk hvidløg = 6 allicin-holdige hvidløgskapsler) og knuste bukkehornsfrø. Sidstnævnte er også god ved bylder, inflammation og gigt i kroppen – bruges også som omslag. Hvidløg sænker også blodtrykket, kolesteroltallet og hæmmer kræftceller.
Forslag til teblandinger
Morgenfrue, Rød solhat, Lakridsrod, Gyldenris, Mælkebøtterod, Timian, Ingefær – findes også som tørekstrakt i NDS Vinterblanding Basis 9.
Te kogt på bukkehornsfrø. Drik 1-2 kopper dagligt. Tag 2 spsk. Bukkehornsfrø til ¼ liter kogende vand – virker betændelseshæmmende uanset hvor i kroppen betændelsen befinder sig. Bør ikke drikkes af gravide, da den har østrogeneffekt.
Te til feber: Røllike, Pebermynte, Hyldebær og Hyldeblomster samt Lindeblomster.
Hvidtjørn, Grøn te og Rød druesaft/rødvin indeholder gode antioxidanter, som styrker kroppen. Fiskeolie hæmmer inflammation – det samme gør gode mælkesyrebakterier, som tidligere nævnt.
Varm suppe med hvidløg, løg, kartofler, porrer, ingefær og chili varmer og løsner slim. Stærk sennep og peberrod har samme effekt. Vær varsom med mælk som fortykker slimen i luftvejene og drik rigeligt vand som hjælper med at fortynde slimen.
Althea- og lakridsbolsjer smører ømme slimhinder i halsen og styrker og beskytter vævet i området. Propolis bolsjer virker helende, lindrende og antibiotisk.
Det helt enkle råd er: Pas på dig selv og lyt til din krop
Er du interesseret i booste immunforsvaret med optimale tilskud af vitaminer, mineraler, antioxidanter, mælkesyrebakterier og urter er Ulrikkes Vinterbehandling noget for dig. Læs mere om vinterbehandlingen her.
TAK for din tid og din opmærksomhed.
[…] du glip af et spændende foredrag i Geografisk Have. Klik her for at læse om, hvordan du booster dit immunforsvar med styrkende urter fra have og natur. Du kan […]