Prøv denne lækre chokoladebrownie med en himmelsk smag af lakrids. Det er en sundere version af en luksusbrownie, som indholder mandler, mørk chokolade, olivenolie og lakrids – og så er den glutenfri. Nyd den sammen med en kop økologisk grøn orange te og oplev, hvordan smagen af appelsin, chokolade og lakrids fuldender den perfekte nydelse.
Denne glutenfrie opskrift på chokoladebrownie med lakrids bliver den sidste i rækken af glutenfrie opskrifter. Jeg er ikke madblogger eller madskribent – det gør andre bedre. Men jeg skriver gerne om, hvordan vi bl.a. med kosten, valg af bestemte ingredienser og urter, kan skabe mere balance i kroppen eller ligefrem skubbe kroppen i retning mod helbredelse.
Lakridsrod er en spændende plante, som har været anvendt som naturmedicin gennem årtusinder. Den bliver blandt andet brugt til behandlingen af stress, hoste, astma, bronkitis, eksem, gigt, mavesår, virus- og bakterieinfektion samt kronisk træthed. Lakridsrod eller Glycyrrhiza glabra blandes med mange andre urter for at fremhæve deres virkning og “harmonisere” blandingen.
Lakrids udvindes af pæleroden af en cirka 1 meter høj staude Glyccyrhiza glabra, som vokser vildt og dyrkes i Middelhavslandene, Østeuropa og Asien. Det er det naturligt forekommende stof, der hedder glycyrrhizin, som giver lakridsen dens karakteristiske smag. Glycyrrhizin er 50-100 gange så sødt som sukker og tilskrives mange af lakridsrodens positive egenskaber og den knap så positive egenskab, at den kan forhøje blodtrykket. De hostestillende virkning kommer fra et andet indholdsstof, nemlig liquiritin.
Her får du opskriften 🙂
Til denne glutenfrie chokoladebrownie skal du bruge
150 g god mørk 70% chokolade
1 dl økologisk jomfruolivenolie
100 g mandler eller mandelmel
2 spsk fuldkornsrismel
1 spsk rålakridspulver
4 æg
150 g rørsukker
2 tsk vaniljesukker
Sådan laver du glutenfri chokoladebrownie med lakrids
Chokolade smeltes over vandbad eller i en chokoladesmelter og tilsættes olivenolie.
Mandler hakkes fint, evt. i en minihakker, og tilsættes fuldkornsrismel og rålakridspulver.
Æg, sukker og vaniljesukker piskes lyst og luftigt. Tilsæt skiftevis blandingen med fint hakkede mandler, fuldkornsrismel og rålakridspulver sammen med chokolade-olie-blandingen.
Dejen hældes i en smurt form, f.eks. 25 x 20 cm og bages ved 180 grader i cirka 35 minutter.
Kagen kan få en skorpe, som du kan tage af og spise som sprøde kiks. Kagen uden skorpe drysses med sigtet flormelis. Pynt kagen med friske citronmelisse skud.
TIP: Rist nogle mandler eller hasselnødder i kokosolie på panden og drys dem med rålakridspulver. Hak mandlerne og drys dem over dejen, inden du sætter formen i ovnen.