Skal du undgå gluten, så prøv Ulrikkes glutenfri kernebrød med fokus på fibre, sundt fedt og antioxidanter.
De næste uger sætter jeg fokus på glutenfri opskrifter.
Mange mennesker døjer med mavesmerter og problemer med fordøjelsen som følge af gluten i mange af de fødevarer, som indgår i almindelig dansk kost. Der er imidlertid mange, der ikke ved, at det kan være glutenindholdet i kosten, som er årsag hertil.
Hvad er gluten?
Gluten er et protein, som findes i alle de velkendte danske kornsorter og især i hvede. Du behøver ikke at lide af cøliaki (glutenallergi) for at opleve problemer med gluten. Mange mennesker oplever at have en glutenintolerance, der ligger under det niveau, som lægeligt defineres som cøliaki. Ikke desto mindre kan gluten hos mange mennesker være årsag til ubehag og mavesmerter samt nedsat optagelse af næringsstoffer fra tarmen på grund af beskadigelse af tarmslimhinden. Hvis du vil vide mere om cøliaki og glutenintolerance, kan du følge linket nederst på siden.
Hvis du oplever problemer med fordøjelsen eller mavesmerter, når du spiser brød og andre glutenholdige produkter, kan du prøve at udelukke gluten fra din kost i en periode på mindst tre uger for at se, om du kan mærke forskel i din mavetarm-funktion og fordøjelse.
Prøv for eksempel denne lækre opskrift på glutenfri kernebrød med tranebær og nigellafrø.
Ulrikkes glutenfri kernebrød med tranebær og nigellafrø
100 g solsikkekerner
100 g græskarkerner
100 g hørfrø
100 g sesamfrø
60 g mandler
40 g tørrede tranebær
4 store æg
2 tsk havsalt
½ dl olivenolie
TIP
Blandingen kan tilsættes 25 g hampprotein pulver (mætter mere) og 1 tsk hybenpulver (antioxidativ) – du forøger blot mængden af olivenolie til ¾ dl. Drys brødet med chiafrø eller nigellafrø inden du kommer det i ovnen.
Sådan gør du
Æg piskes og tilsættes salt og olie.
I denne blanding kommer du kerner, frø, mandler og tørrede tranebær. Mandler og kerner kan eventuelt kværnes let, inden du kommer dem i blandingen.
Den færdige blanding fyldes i en lille brødform (ca. 1 liter) beklædt med bagepapir, og trykkes let sammen.
Kernebrødet bages ved 160 grader i 1 time.
Brødet opbevares i køleskab eller fryses.
God fornøjelse!
[…] også Ulrikkes egen opskrift på glutenfrit kernebrød. Du kan læse mere om gluten og glutenallergi på dette […]