• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Ulrikke

unikke kompetencer gør forskellen

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Velkommen
  • Ydelser
    • Urteterapi | Phytoterapi
    • Kostvejledning og sund kostkurs
    • Workshop med urter og naturlige ingredienser
    • Foredrag
    • Kursus i lægeplanter og deres forunderlige verden
  • Om Ulrikke
    • Min baggrund
    • Referencer og klientoplevelser
  • Bestil Tid
    • Kontakt
    • Priser
    • Betingelser
  • Ulrikkes Univers
You are here: Home / Urter / Ulrikkes bedste råd imod blærebetændelse

Ulrikkes bedste råd imod blærebetændelse

23. januar 2016 af Dorte Ulrikke Nørgaard 5 Comments

Læs om Ulrikkes bedste råd imod blærebetændelse.

 

Blærebetændelse? Skyl bakterierne ud med vand, saft og te.

Drik meget, gerne 2-3 liter dagligt. Udover vand drikker du tranebærsaft uden tilsat sukker, blåbærsaft og gyldenris- eller padderokkete. Uden sukker, fordi bakterier elsker sukker.

Tranebær kan også fås i tabletter og kapsler, ofte i kombination med C-vitamin. Tranebær hæmmer og dræber bakterier, og så forhindrer tranebær bakterierne i at sætte sig fast i slimhinden i blæren. C-vitamin gør urinen mere sur, og det kan bakterierne ikke lide.

Blåbær har samme virkning som tranebær, men er knap så effektive som tranebær. Derimod indeholder blåbær bioflavonoider, som er gode antioxidanter, der styrker immunforsvaret og hæmmer bakterier.

Gyldenris- eller padderokkete er vanddrivende og padderokke indeholder bl.a kisel som heler og styrker slimhinderne. Vær dog opmærksom på at padderokke planten skal koges længe og med en lille smule sukker for fuldt at udtrække kiselsyren. Alternativt kan du tage tilskud af silicium i tabletform.

1 tsk persillefrø i et krus overhældt med kogende vand, trækker i 5 minutter og drikkes en gang om dagen, virker forebyggende på blærebetændelse.

Urteekstrakter og dråber dræber bakterierne

Echinacea – rød solhat – styrker immunforsvaret og sætter gang i de hvide blodlegemer, som beskytter kroppen mod infektion. Findes som urteekstrakt og drikkes i lidt vand.

Cantharon, et homøopatisk middel, tages som dråber i vand mellem måltiderne. Det indeholder forskellige naturmidler, som er særdeles effektive mod blærebetændelse. Kan kombineres med Mercurius bijod comp, hvis du lider af tilbagevendende blærebetændelse. Akut tager du 50 dråber Cantharon i et glas vand, som du drikker slurkvis over ½ time. Normal behandling er 10 dråber i et lille glas vand 3 gange om dagen indtil symptomerne er væk.

Urter tager kampen op mod infektion

Urtepensil indeholder bl.a. Echinacea, bukkehorn og askeblade, som generelt styrker immunforsvaret og hæmmer betændelse.

Bukkehorn er meget effektiv mod betændelsestilstande og kan også bruges alene. 2 tsk. knust bukkehorn overhældes med kogende vand og drikkes, mens den er varm.

Melbærris er i familie med tranebær og blåbær, og er meget effektiv i behandlingen af blærebetændelse, hvis urinen er basisk. Melbærrisblade overhældes med kogende vand og drikkes som te. Kan anvendes i maksimum en uges tid pga. udfældning af proteiner fra bl.a. bakterier, som kan skade vævet i urinvejene.

C-vitamin og beta-caroten styrker slimhinder og immunforsvar

Spis mange grøntsager. Gulerødder og mørkegrønne grøntsager som f.eks. spinat, rosenkål, broccoli, karse, dild m.fl er rige på betacaroten. Det samme gør sig gældende for tørrede abrikoser, hyben, mango og melon. Betacaroten er slimhindernes vitamin.

Spis også frugt og grønt med højt indhold af C-vitamin og flavonoider som f.eks. appelsiner, citroner, grapefrugter og kiwi samt persille, løg, peberfrugter, broccoli, jordbær, solbær og især blåbær. Disse flavonoider virker som antioxidanter, styrker immunforsvaret og modvirker betændelse. Grøn te indeholder også flavonoider. Hvidløg og peberrod virker bakteriedræbende og det samme gør timian, salvie og ingefær.

Mere basedannende kost styrker kroppen

Spis flere basedannende fødevarer som grøntsager og frugt end syredannende fødevarer som kød, brød og ost, da syre har indflydelse på betændelse i kroppen.

Mælkesyrebakterier giver en sund mikroflora

Tilskud af mælkesyrebakterier i form af syrnede mælkeprodukter eller kapsler giver en sund tarmflora og modvirker vækst af E. coli og candidasvampe, som kan øge risikoen for blærebetændelse.

Ekstra tilskud af vitaminer, mineraler og fiskeolie

Et godt tilskud af vitaminer og mineraler kan være nødvendigt. C-vitamin, niacin (B3-vitamin), B6-vitamin og zink er vigtig for slimhinderne og immunforsvaret. Silicium (kisel), som også findes i padderokke, er tilsvarende vigtig for bindevævet og slimhinderne. Calcium modvirker irritation af blæren og magnesium virker afspændende og afslappende. Omega-3 fedtsyrer hæmmer inflammation, som er den proces kroppen sætter i gang, når den angribes af bakterier.

Blærebetændelse? Så pas på med…

Skær ned på eller undlad helt alkohol, kaffe og stærke krydderier, som kan virke irriterende på slimhinderne. Undgå også sukker og sukkerholdige føde- og drikkevarer, som kan fremme væksten af bakterier. Fødemiddelallergi kan være årsagen til tilbagevendende blærebetændelser. Vær derfor opmærksom på fødevareallergi især overfor æg, mælk og kornprodukter. Pas på med stress, da det forrykker balancen i kroppen, svækker immunforsvaret og giver større risiko for blærebetændelse.

KUN for kvinder

Hold dig varm, pas på kulde og træk. God hygiejne adfærd er vigtig. Tør dig altid forfra og bagud efter toiletbesøg. Vask kun med sæbe på huden. De indre kønslæber skyldes med vand. Brug bomuldstrusser og undgå stramtsiddende bukser. Gå altid på toilettet efter seksuelt samvær og tis – så skylles de bakterier ud, som er kommet op i urinrøret. Drik evt. et stort glas vand inden seksuelt samvær.

Fugtige slimhinder og et lavt pH giver et godt miljø, som hindrer bakterievækst og styrker modstandskraften mod blærebetændelse.

Styrk bækkenbunden med regelmæssige knibeøvelser, så muskulaturen holdes ved lige, og blæren tømmes ordentligt ved vandladning. Stå eventuelt op og tis for at få tømt blæren.

Søg læge

Ulrikkes bedste råd imod blæretændelse og ovenstående vejledning i naturlig behandling af blærebetændelse vil i langt de fleste tilfælde kunne hjælpe dig.

Ved gentagne blærebetændelser, blod i urinen, høj feber eller smerter i ryggen bør du dog søge hjælp hos din læge.

Se også Alt for Damernes artikel

11 råd du ikke kendte i forvejen: Sådan slipper du af med din blærebetændelse

http://www.alt.dk/sundhed/artikler/11-rad-du-ikke-kendte-i-forvejen-sadan-slipper-du-af-med-din-blarebetandelse/

Og BTs artikel

11 råd du ikke kendte: Sådan slipper du af med din blærebetændelse

http://www.bt.dk/livsstil/11-raad-du-ikke-kendte-saadan-slipper-du-af-med-din-blaerebetaendelse


Billede af tranebær af Sten Porse via Wikimedia Commons, anvendt under CC BY-SA 3.0.
CC BY-SA 3.0
GFDL
Link til det originale billede

 

Share this:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Filed Under: Urter Tagged With: Blærebetændelse, Cantharon, Gyldenris, Rød solhat, Tranebær, Urtepensil

Reader Interactions

Comments

  1. Kirstine says

    2. marts 2017 at 11:46

    Jeg forstår ikke al det, med persille osv. Det er prøvet, men uden virkning. Tranebær, C vitamin, mælkesyrepiller, yougert osv. Får ikke sukker pga diabetes, men alligevel en Sørens svie ved blære. Ingen sex da det da bliver helt umulig.
    Har fået Ampencillin to gange hos læge, som hjalp, men det kom igen efter ophør. Har ikke bakterier i urin efter, men havde det inden jeg fik dem. Jeg vil bare så gerne have noget effektiv, for de smerter er da ikke til at holde ud. Har været til undersøgelse på sygehus med scanning, ved gynegelog og så egen læge. Nu er jeg i et stort sort hul. Ingen sæbe der, jo tak jeg kender alle regler, men ikke noget der er effektiv. Svier ved vandladning, og en varmefølelse. Jeg orker snart ikke mere.

    Svar
    • Dorte Ulrikke Nørgaard says

      5. marts 2017 at 15:09

      Kære Kirstine
      Jeg er ked af at høre, at du har svært ved at finde noget, der hjælper på dine gentagne blærebetændelser.
      Der er mange forslag i min artikel, så prøv disse tre forslag:
      1. Drik rigelige mængder vand.
      2. Drik også tranebærsaft. Køb en modersaft uden sukker i en helsekostbutik. Rigelige mængder fordi bakterierne kun kan komme ud én vej. Og 3-4 liter vand og tranebærsaft kan være nødvendig i en periode. Du skal tisse mindst en gang i timen.
      3. Derudover køber du den homøopatiske medicin, som hedder Cantharon og Mercurius bijod. comp. De produceres begge af Allergica og kan købes i en helsekostbutik eller på nettet. Du tager en lille smule vand med 10-15 dråber Cantharon og holder det i munden 15-20 sekunder. Derefter synker du vandet og dråberne. Din mund skal være ren, dvs. ingen mad, drikke eller tandpasta 15-20 minutter før og efter du har taget dråberne. Du tager f.eks. dråberne inden morgenmad, frokost og aftensmad. På samme måde, som du tager Cantharon, tager du Mercurius bijod. comp cirka 1 minut efter, du har taget Cantharon dråberne.

      Hvis du har akutte symptomer på blærebetændelse tager du 50 dråber Cantharon i et glas vand og drikker det slurkvist over ½ time eller du tager 10 dråber hver ½ time dagen igennem, indtil du mærker en positiv forandring. Fortsæt med behandlingen med Cantharon og Mercurius bijod. comp. et godt stykke tid efter, at du har fået det bedre. Køb gerne en ekstra flaske Cantharon og Mercurius bijod. comp. som du tager, efter symptomerne er væk.

      Vær også opmærksom på, at du holder dig varm omkring underlivet og får tilstrækkelig søvn, mens du behandler dig selv.

      Rigtig god bedring.

      Svar
  2. Sacha says

    28. december 2017 at 21:44

    Må man kun bruge Melbærris i en uge?

    Svar
    • Dorte Ulrikke Nørgaard says

      4. januar 2018 at 10:22

      Kære Sacha
      Ja, pga. indholdet af arbutin bør den ikke tages i mere end en uge eller mere end fem gange om året uden at kontakte en læge. Bør ikke indtages under graviditet og bør ikke indtages sammen med noget, som kan gøre urinen sur, da den bakteriehæmmende virkning da reduceres. En basisk pH bør opretholdes under indtagelsen af melbær ved at spise en diæt rig på grøntsager og frugt. Kh Ulrikke

      Svar

Trackbacks

  1. Boost dit immunforsvar med urter fra have og natur - Ulrikke siger:
    20. november 2016 kl. 22:36

    […] Blærebetændelse: Tranebærsaft/-kapsler, Gyldenris- og Padderokkete, Blåbærsaft, Persillefrø overhældt med kogende vand, Echinacea ekstrakt, Cantharon dråber (indeholder også Rød Solhat og Padderokke), Bukkehorn, Urtepensil (Echinacea, Bukkehorn, Askeblade m.fl.), Melbærrisblade i kogende vand hvis basisk urin. Læs mere om blærebetændelse her. […]

    Svar

Kommentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Seneste indlæg

  • Sådan undgår du at blive smittet med coronavirus
  • Glædelig Jul og et fredfyldt Nytår
  • Glædelig Jul og et lykkebringende Nytår
  • Et kursus du ikke kan undvære! Skynd dig – få pladser tilbage
  • Årets julegave – mere livsenergi og sundhed

Kategorier

  • Arkiv
  • Nyheder
  • Sund Kostkurs
  • Urter

Om Ulrikke

Ulrikke

Få hjælp til at forstå kroppens signaler - og gør noget ved det!   Savner du energi? Er du træt og uoplagt? Har du smerter, hovedpine eller spændinger? Har du et eller flere af nedenstående symptomer? Fordøjelsesproblemer. Svækket immunforsvar. Kredsløbsproblemer. Led- og … Læs mere about Om Ulrikke

Tilmeld dig Ulrikkes univers via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Footer

Disclaimer

Jeg vil gerne understrege at rådgivning, vejledning, artikler og andet informationsmateriale i min klinik og på min hjemmeside ikke skal erstatte kontakt til egen læge. Jeg arbejder med komplementær behandling, som kan være et supplement og en … Læs mere about Disclaimer

Hurtige links

  • Urteterapi | Phytoterapi
  • Kostvejledning og sund kostkurs
  • Workshop med urter og naturlige ingredienser
  • Foredrag
  • Kursus i lægeplanter og deres forunderlige verden

Bestil tid

  • Bestil Tid
  • Priser
  • Betingelser

Kontakt Information

Ulrikke
Bjert Kirkevej 29
6091 Bjert

T: +45 4260 1507
E: info@ulrikke.dk
CVR: 3637 5310
Til toppen · Copyright © 2023 Ulrikke · Alle rettigheder forbeholdes · Log in